Prehod v brezogljično družbo pomemben tudi za vključitev domačega gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest

London, 24. novembra 2023 - Inovativni modeli financiranja, kot sta pogodba za razliko (Contract for Difference) in regulativna baza sredstev (Regulatory Asset Base), so bili poleg upravljanja in organizacije domače dobavne verige ena od osrednjih tem konference "Prehod v brezogljično prihodnost: Priložnosti in financiranje", ki jo je organizirala Britansko-slovenska gospodarska zbornica v sodelovanju z medijsko hišo Bloomberg v Londonu na sedežu Bloomberga. Na dogodku so sodelovali predstavniki vlad, državnih in zasebnih podjetij iz Slovenije in Združenega kraljestva ter razpravljali o najboljših praksah Združenega kraljestva pri financiranju prehoda v brezogljično prihodnost.

Delegacija iz Slovenije, države, ki je trenutno neto uvoznica električne energije, je predstavila ambiciozne načrte za financiranje prehoda Slovenije na brezogljične energetske sisteme. Ocenjeni stroški tega prehoda do leta 2031 znašajo 28 milijard evrov. Delegacija, ki prehod prepoznava kot pospeševalec gospodarske rasti, ustvarjanja novih delovnih mest in trajnostnega razvoja, je dobila vpogled v pristop Združenega kraljestva k financiranju brezogljčnih projektov, pri čemer se je osredotočila na prepoznavanje in prevzemanje najboljših praks.

Med razpravo so se delegati seznanili z investicijskim okoljem v Združenem kraljestvu in pridobili dragocen vpogled v interese in izkušnje britanskih investicijskih skladov v Srednji in Vzhodni Evropi v zvezi s projekti na področju obnovljivih in jedrskih virov energije. Hkrati so se seznanili s ključnimi spoznanji iz postopkov gradnje jedrskih elektrarn v Združenem kraljestvu, vključno s Hinkley Point C in Sizewell C v Angliji. Omeniti velja, da bo vsak od teh projektov prispeval k letnemu zmanjšanju emisij CO2 za 9 milijonov ton.

Hinkley Point C, edina jedrska elektrarna, ki je trenutno v fazi gradnje v Zahodni Evropi, in njena sestrska elektrarna Sizewell C, ki je v fazi zaključevanja finančne konstrukcije, sta ključni precedenčni točki. Projekta sta neposredno v elektrarni Hinkley Point C ustvarila 19.160 delovnih mest, kar predstavlja 64 % vseh gradbenih del, ki so jih opravila lokalna podjetja, v elektrarni Sizewell C pa 70 % vseh del. To kaže na močno zavezanost vključevanju lokalnih podjetij in pospeševanju nacionalne gospodarske rasti.

Med glavnimi točkami razprave je bila sicer preučitev različnih inovativnih modelov financiranja. To je obsegalo predvsem pregled pogodbe za razliko, uporabljene pri financiranju elektrarne Hinkley Point C, in regulativne baze sredstev, uporabljene pri financiranju elektrarne Sizewell C. Poleg tega je bil predstavljen vpogled v priložnosti, ki jih ponuja UK Export Finance, agencija vlade Združenega kraljestva za izvozna posojila. Te razprave so zagotovile dragocene smernice za slovensko pot k doseganju brezogljične prihodnosti.

Konference so se udeležili naslednji slovenski predstavniki: minister za finance Klemen Boštjančič, državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Tomaž Štokelj, generalni direktor družbe GEN Energija Dejan Paravan, vodja ljubljanske pisarne Evropske investicijske banke Simon Savšek, članica uprave SID banke Stanka Šarc Majdič, partner v Odvetniški pisarni Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji Robert Prelesnik, predsednik Britansko-slovenske gospodarske zbornice in partner v ION Advisory Luka Vesnaver, direktorica E&A Law Ana Stanič, predsednik uprave Modre Zavarovalnice Matej Golob Matzele, Dejan Spasovski iz družbe ESG Novo in partner na Inštitutu za strateške rešitve Jure Stojan.

Iz Združenega kraljestva so bili prisotni vladni predstavniki ministrstva za energijo, varnost in neto ničelne emisije ter UK Export Finance. Poleg tega so bili med udeleženci tudi predstavniki britanskih investicijskih skladov, Rolls Royce SMR, Allen & Overy ter predstavnik Evropske banke za obnovo in razvoj.

Slike s konference so na voljo na tej povezavi.

Zadnje novice